Bahaya dan Resiko Mencukur Rambut Miss V secara sering

Bagi anda yang tidak selesa kerana kawasan intim rambut terlalu padat dan membuat gatal, pasti anda mahu mencukur atau memangkasnya agar lebih kemas dan tidak mengganggu keselesaan. Tetapi anda juga perlu menjadi wanita yang berhati-hati, kerana dengan jelas mencukur kawasan vagina rambut boleh berbahaya.

Berdasarkan kaji selidik kesihatan yang diterbitkan di JAMA Dermatology, bercukur dari organ genital kemaluan boleh menyebabkan pecah dan menyebabkan bakteria memasuki luka. Walaupun luka tidak serius, tetapi sebanyak 1.5 peratus kes memerlukan rawatan perubatan.

Dr. Benjamin Breyer, pakar urologi di Universiti California San Francisco, mendedahkan bahawa selepas tinjauan, 60% orang mengalami kecederaan bercukur apabila cuba memotong rambut di kawasan Miss V.

copyright Pexels.com

Doktor Benjamin mendedahkan bahawa luka di kawasan organ intim dapat membuat orang lebih mudah terdedah kepada jangkitan, termasuk penyakit kelamin. Kajian lanjut masih perlu dilakukan untuk mengetahui sejauh mana penyakit menular seksual dikaitkan dengan luka bulu yang dicukur rambut.

Tetapi apa yang perlu diketahui oleh ramai adalah bahawa lebih kerap mereka mencukur rambut Miss V, lebih cenderung mereka cedera dan semakin besar kemungkinan jangkitannya. Oleh itu, anda harus berhati-hati apabila mencukur rambut Miss V dan pastikan anda tidak cedera semasa bercukur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *