Masturbasi Bermanfaat untuk Kesehatan Fisik & Mental Wanita

Mungkin ini masih menjadi topik yang tabu untuk dibicarakan, wanita melakukan melancap? Walaupun terkesan tidak bernilai dibincangkan dan dilakukan tetapi ternyata ini mempunyai manfaat kesihatan secara fizikal dan mental yang anda tahu.

copyright Pexels.com

Kajian kebangsaan tentang Kepelbagaian Seksual di Amerika Syarikat, yang diadakan di Amerika mendapati hanya satu dari lima wanita yang mengaku bahawa mereka tidak pernah melancap sama sekali. Dalam erti kata lain lebih ramai wanita sebenarnya tidak pernah melancap.

Melancap bukan sahaja dikategorikan sebagai seks paling selamat, ia juga mengekalkan faedah kesihatan fizikal dan mental wanita, daripada membuat anda tidur dengan baik, melegakan kekejangan haid untuk melepaskan tekanan.

Penyelidik dari Indiana University membuat tinjauan pendapat yang melibatkan 2,000 lelaki dan wanita di antara umur 18-91 tahun tentang minat mereka terhadap tingkah laku seksual dan 40.8% mengakui melancap setiap bulan.

Debby Herbenick, PhD, sebagai pengarang kajian mengatakan bahawa kebanyakan wanita masih malu dan dianggap melancap sebagai tidak wajar, kotor, atau menarik binal dan murah.

Malah, semasa melancap dan mencapai orgasme, badan wanita akan melepaskan hormon oxytocin dan endorphins untuk melegakan tekanan, menjadikan tubuh berehat, tidur dengan cepat dan mengimbangi hormon badan. Apabila seorang wanita mengalami ketidakseimbangan hormon, ini boleh menyebabkan masalah di kawasan pembiakan.

Jadi, tidak perlu malu jika pernah melancap, kerana sebenarnya secara saintifik dan kesihatan, melancap mempunyai manfaat untuk badan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *